Eklem Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Eklem Sağlığı
Eklem Sağlığı

Yaş

Osteoartrit, orta-ileri yaşların hastalığıdır. Yaş ilerledikçe hastalığın görülme sıklığı artar. Örneğin, 70 yaşındaki insanların yaklaşık dörtte üçünde osteoartrit bulguları vardır.

Kalıtım

Bazı ailelerde çok daha sık olarak ve daha erken yaşlarda osteoartrit geliştiği bilinmektedir.

Cinsiyet

Fazla kilo ve şişmanlık eklem üzerine binen yükü artırarak özellikle diz osteoartriti gelişme olasılığını yükseltmektedir.

Eklemlerde Yapısal Bozukluklar

Eklemlerde doğuştan görülen (kalça çıkığı, kalça eklemi ile yuvası arasındaki uyumsuzluklar) ya da sonradan kaza, travma, hastalık gibi nedenlerle gelişen yapısal bozukluklar, eklemin işleyişini aksatarak osteoartrit gelişme riskini artırmaktadır.

Eklem Hastalıkları

Diz ve ellerde görülen osteoartrit kadınlarda daha sık görülür. Kalça eklemi osteoartriti ise kadın ve erkeklerde eşit oranda görülmektedir.

Osteoartrit Nedir?

Eklem kıkırdağının dejenerasyonu olan osteoartrit halk arasında kireçlenme olarak bilinmektedir. Eklem kıkırdağındaki bozulma, aşınma, yıpranma sonucu ağrı, eklemde şişlik, hareket kısıtlığı gibi kişinin yaşam kalitesini düşüren belirtiler görülebilmektedir.

Glukozamin

Eklemlerin birbirine sürtünmesini engelleyen sinoviyal sıvının oluşumunda rol oynar. Bireylerin, gereken esnekliği ve eklem korumasını gerçekleştirebilmeleri adına yeteri kadar glukozamin sentezleyebilmeleri önemli bir husustur.

Kondroitin Sülfat

Kondroitin sülfat, kıkırdağın yapısında en yoğun miktarda bulunan yapıtaşlarından biridir. Kondroitin sülfat, kıkırdakların su ve besinleri tutması, kıkırdağın beslenmesi için gereklidir.

Hyaluronik asit

Hareketli eklemlerimizin boşluğunda bulunan ve kolayca hareket etmemizi sağlayan sıvının doğal bileşenlerinden biridir.

Yumurta zarı

Yumurta zarı, yumurta dış kabuğu ile beyaz kısmı arasında kalan zardır. Yapısında; glikozamin, kondroitin sülfat, kollajen, hyaluronik asit ve birçok başka enzim bulunmaktadır.

Manganez

Manganez bir oligoelementtir. Vücutta çok küçük miktarlarda mevcuttur. Kıkırdağın oluşumunda yer alan reaksiyonlarda görev yapan enzimlerin yardımcısı (kofaktörü) olarak görev yapar. Manganez, glikozaminoglikanların sentezi sırasında reaksiyonların hızlanmasına katkıda bulunur.

MSM

En zengin organik sülfür (kükürt) kaynağıdır. %34 oranında sülfür içerir. Kıkırdağın oluşumunda yer alan reaksiyonlarda görev yapan enzimlerin yardımcısı (kofaktörü) olarak görev yapar.

Tip I kollajen​ (Kollajen peptit)

Sarmal yapıdaki kolajenin enzimler yardımı ile küçük parçalara ayrılmış haline kollajen peptit ismi verilir. Tip I kollajen peptitleri, kıkırdak doku için gerekli temel besin maddelerini bünyesinde bulundurur.

Naturel Tip II kollajen

Kıkırdakta en fazla bulunan kollajen tipidir. Kıkırdağın esnekliğinden ve sağlamlığından sorumludur.

Kurkumin

Zerdaçal olarak bilinen kurkumin, geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılmaktadır. Ancak kurkumin tek başına vücuda alındığında ince bağırsaklardan emilimi ve vücut tarafından kullanımı çok azdır. Kurkuminden fayda sağlanması için mutlaka özel taşıyıcılar ile birlikte (Siklodekstrin taşıyıcısı gibi) kullanılması gerekir.

Akgünlük reçine ekstresi (Boswellia serrata)

Akgünlük ağacı reçine ekstresi, geleneksel tıp alanında yüzyıllardır bilinen bitkisel bir kaynaktır.

Fransız sahil çamı kabuk ekstresi (French maritime pine bark extract)

Piknogenol ismi ile de bilinir. Piknogenol, Fransa’nın güneybatı sahillerinde yetişen Pinus Pinaster (Pinus Maritima)’den elde edilen flavonoit/polifenol yapısında bir bitki ekstresidir.

Zencefil kökü ekstresi (Zingiber officinale)

Zencefil, geleneksel tıp uzun yıllardır güvenle kullanılan bitkisel bir kaynaktır.​

Kalsiyum

Vücutta en çok bulunan elementtir. Normal kemiklerin korunması için gereklidir. Menopoz sonrası kadınlarda kemik minerallerinin kaybını azaltır.

D Vitamini

Kalsiyumun normal emilimine /kullanımına katkıda bulunur. Normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur.